Ciekawostki kulinarne

Japońskie potrawy w twojej kuchni

Japońska kuchnia to nie tylko ryż i surowe ryby. To świat zaskakujących doznań, dostarczanych przez fantazyjne połączenie tego, w co najbogatsza jest Japonia – tysiące składników o tajemniczych nazwach, orientalnym, wręcz magicznym smaku i wartościach odżywczych przewyższających nawet nasze „warzywa z ogródka”. Tu znajdziecie kilka przepisów, które z łatwością można przygotować w każdej polskiej kuchni :)

 

Buta baraniku no negimaki
Brzmi groźnie, ale wystarczy spróbować tych pyszności, by przekonać się, że mięso w kuchni japońskiej rozpieszcza podniebienie tak samo jak sushi :)

Przygotuj 8 plastrów wędzonego boczku, 2 duże pory oraz – do przyprawienia – sos  sojowy, cukier, sake i olej kukurydziany lub słonecznikowy.

Na plastrach boczku połóż por, pokrojony na kawałki o długości ok. 10 cm (wykorzystaj tylko jego białą część), a następnie zawiń je, jak roladki. Na patelnię wlej łyżkę oleju i rozgrzej go, połóż roladki i smaż je na średnim ogniu, aż będą złote. Wtedy wyjmij je i ułóż na talerzu. Wylej olej z patelni i zastąp go 2 łyżkami sosu sojowego, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami sake. Podgrzewaj te składniki przez minutę i ponownie połóż roladki na patelni.

Gotuj je jeszcze przez kilka minut, obracając, tak aby wchłonęły jak najwięcej sosu. Gdy ich kolor zmieni się na brunatny, wyjmij je i schłodź. Możesz również pokroić je na mniejsze kawałki. Przed podaniem do stołu polej je jeszcze sosem, w którym się gotowały.Smacznego!

 

Buta no kakumi
Dla tych, którzy kochają odkrywać nieziemskie smaki, będzie to przepis idealny :)

Przygotuj 600g wędzonego udźca wieprzowego, 20 cm zielonej części pora, 20g świeżego imbiru, 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka sake, 1 1/2 cukru, 1 łyżka prażonego i zmielonego sezamu.

Gotuj na parze przez około godzinę udziec, a w międzyczasie przygotuj pozostałe składniki: pokrój imbir na cienkie plastry, por na grube kawałki, a następnie dodaj je do mięsa (pozostaw je na jeszcze ok. 40 minut). Po zagotowaniu pokrój warzywa w kostkę.

Zmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody (połowa łyżki) – będzie nam potrzebna do sosu. Następnie wlej do garnka sos sojowy, sake, 5 łyżek wywaru (tego, który powstał podczas gotowania mięsa) oraz dodaj cukier. Do podgrzanej mikstury dodaj mięso i gotuj jeszcze przez 5 minut – aż wywar wzbogaci smak mięsa. Wyjmij mięso, a do sosu dodaj mąkę rozpuszczoną w wodzie i podgrzej, dzięki temu będzie gęstszy. Polej mięso sosem, posyp sezamem i… gotowe!

Sztuka sushi

Jeżeli kiedykolwiek sushi kojarzyło Ci się z mało finezyjnym „zwitkiem” ryżu i ryby, to… najwyższy czas zrewidować swoje przekonania ;) Przed Tobą zachwycająca galeria kulinarnej kreatywności. Awangardowe kształty, kuszące oko i podniebienie kompozycje – oto cała prawda o Japonii na talerzu.

  • TripAdvisor