Jak jeść sushi

Jak jeść pałeczkami

Poznaj etykietę

Słowo „bogactwo” nie tylko idealnie opisuje smaki japońskiej kuchni, ale także subtelności etykiety. Pamiętaj o nich nie tylko wtedy, kiedy będziesz na tradycyjnym, japońskim przyjęciu ;)

  • Unikaj wskazywania kogokolwiek pałeczkami (dotyczy to także przedmiotów), oblizywania ich, a także trzymania ich w dłoni zamkniętej w pięść.
  • Nie nabijaj jedzenia na pałeczki oraz nie wbijaj ich na sztorc w jedzenie. Wyjątkiem jest yakitori – pieczony kurczak na cienkich, drewnianych rożnach.
  • Gdy jedzenie, którego masz ochotę spróbować, leży na wspólnym talerzu, użyj drugiego końca pałeczek.
  • Nigdy nie podawaj jedzenia pałeczkami, bo jest to metafora przejściakrewnych do innego świata podczas japońskiego pogrzebu.
  • Miseczkę z ryżem trzymaj w ręku i jedz ryż pałeczkami zbliżając je do ust, a nie odwrotnie.
  • Potrawy podane w dużych kawałkach możesz rozdrobnić na mniejsze części używając pałeczek.
  • Za pomocą pałeczek je się także zupy :) Najpierw wyjmij pałeczkami jej większe składniki, a wywar po prostu wypij z miseczki.
  • Jeżeli już nie będziesz używać pałeczek, odłóż je ostrymi końcami skierowanymi w lewo.
  • Jeżeli zdarzy Ci się „siorbnąć” podczas jedzenia makaronu, nie przejmuj się, jest to wręcz wskazane ;)

Jak jeść rękami

  1. Odśwież i nawilż ręce używając oshibori (zwane też otefuki) – małej chusteczki nawilżającej. Nie tylko oczyszczasz w ten sposób dłonie, ale przede wszystkim dzięki temu ryż nie będzie przyklejał się do palców ;)
  2. Połóż kciuk na wierzchu i przewróć sushi na bok za pomocą palca wskazującego i środkowego, a następnie odwróć je, tak aby na spodzie była ryba.
  3. Zanurz sushi (stroną z rybą) w sosie sojowym. Dlaczego nie drugą stron? Ryż wchłonie za dużo sosu sojowego i zniszczy smak ryby.
  4. Odwracając sushi do pierwotnej pozycji (ryba na górze) zjedz je, najlepiej w całości.
  5. Aby w pełni docenić kolejny kęs sushi, odśwież swój zmysł smaku przegryzając kawałek imbiru.
  • TripAdvisor